Przesunięty przez: treker 25 Cze 08 10:19 |
Pożar na pokładzie |
| Autor |
Wiadomość |
marek91

|
Wysłany: 11 Lis 07 12:59 Pożar na pokładzie
|
|
|
Witam zrobiłem sobie robota załączam go i najpierw nic sie nie dzieje a po 10 sekundach pojawił się biały dym i jeden z silniczków zaczął działać tylko nie tak jak trzeba (kręcił się cały czas w jedną stronę) otworzyłem robota i okazało się że to jeden z tranzystorów w mostku poszedł z dymem wymieniłem go i znowu szlak go trafił i tak 3 razy. Czego to jest wina? Ostatnim razem te mostki współpracowały z tymi silnikami (mikro serwa) tylko zmieniłem akku na taki 6v 1,3a a przedtem był z jakiegoś telefonu tylko że nie ciągnął jednego z silników to go wymieniłem. Czy to wina akku?
Edit: Uwaga na ortografię. Zaquadnik |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 11 Lis 07 01:08
|
|
|
| Sprawdź, czy nie ma żadnego zwarcia w mostku. Jaki to mostek? Jakie silniki? |
|
|
|
|
 |
marek91

|
|
|
|
 |
zaquadnik
Expert PLD

|
Wysłany: 28 Lis 07 08:43
|
|
|
Wprawdzie z serwami miałem mało do czynienia, ale na oko te tranzystorki w mostku są sporo za małe. Te mogą dać około 800mA maksymalnie, jeśli silnik pobiera więcej to masz dymek :] Użyj może czegoś w rodzaju BD139/140 (para komplementarna) lub innych BD, one spokojnie są w stanie wydać z siebie 1.5A |
|
_________________ Życie byłoby prostsze, gdybyśmy mieli do niego kod źródłowy A BASCOMem się brzydzę :P:P |
|
|
|
 |
|
|