|
Psotek II |
| Autor |
Wiadomość |
Sabre

|
Wysłany: 19 Lip 08 07:04 Psotek II
|
|
|
Po to aby rozbudzić apetyt (i dlatego, że taki dział już jest), zamieszczać będę zdjęcia z postępów prac nad Psotkiem II.
To są zdjęcia silników na przyciętym mniej więcej laminacie:
Oczywiście laminat z przodu zostanie zwężony pod części elektroniczne.
Więcej zdjęć i opisów wrzucę na diodę po moim powrocie z urlopu za tydzień. |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Wiek: 15 Posty: 295 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 19 Lip 08 09:16
|
|
|
| Skąd są te silniki? |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 19 Lip 08 09:20
|
|
|
Jeśli chodzi o źródło to Wolumen, a dokładniejsze pochodzenie (maszyna) to nie wiem. Miały na osiach przekładni dość duże zębatki pod pasek, które pościągałem po podgrzaniu zapalniczką. Według sprzedającego są na 24V pobierają prąd około 20mA.
Będą rewelacyjne do mojego lfr'a. |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Posty: 50 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
|
Wysłany: 19 Lip 08 09:21
|
|
|
No właśnie też mnie to zaciekawiło skąd takie ładne silniczki i przekładniami?
Jeżeli reszta będzie tak ciekawa jak silniki to będzie coś.
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

Pomógł: 9 razy Wiek: 16 Posty: 313 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19 Lip 08 09:21
|
|
|
| Hmm mają naklejki Canon, pewnie z drukarek. |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 19 Lip 08 10:18
|
|
|
Najprawdopodobniej pochodzą z drukarek. Miały na ośce przekładni, aluminiowe, dość duże, zębatki z zębami trapezowymi pod pasek. Pościągałem je z pomocą zapalniczki. Całość będzie sterowana PWMem przez ATTINY26 (jak Psotek), ale do silników użyję TC4424, bądź pół lub pełnego mostka z tranzystorków TSM2301CX, TSM2302CX. Zasilanie będzie z 4 akumulatorków Li-ion połączonych szeregowo, powinno to w zupełności wystarczyć aby Psotek II miał maksymalną prędkość powyżej 2m/s (nieosiągalne dla mnie w trybie lfr'a). Zdjęcia silników z kołami zamieszczę może jeszcze jutro, w przerwie na pakowanie .
Obiecane zdjęcia:
Po powrocie z urlopu wrzucę zdjęcia z rozłożoną przekładnią. Wtedy też ruszy na poważnie dalsza budowa. |
|
| Ostatnio zmieniony przez Sabre 20 Lip 08 02:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 20 Lip 08 09:20
|
|
|
| Te koła nie wyglądają jakby miałyby być super przyczepne, chyba powinieneś je czymś pokryć dla zwiększenia przyczepności. |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 28 Lip 08 11:06
|
|
|
| treker napisał/a: | | Te koła nie wyglądają jakby miałyby być super przyczepne, chyba powinieneś je czymś pokryć dla zwiększenia przyczepności. |
Koła są z lego, są gumowe i całkiem przyzwoite. Linefollower nie potrzebuje takiej przyczepności co robot sumo. Waga mojego lfr'a będzie raczej mała i takie koła w zupełności wystarczą. W tym tygodniu powinienem go złożyć (o ile nic mi innego nie wypadnie).
[ Dodano: 30 Lip 08 03:15 ]
Niewielki postęp prac:
Jak widzicie na zdjęciach połączyłem już silniki z laminatem. Zwróćcie uwagę na niewielki prześwit, im niżej położony środek ciężkości tym lepiej. Niestety dalsze prace (płytka drukowana) muszą być odłożone na następny tydzień (mam urlop), a w domu nie mam drukarki laserowej . Na ostatnim zdjęciu widać pod spodem kartkę papieru A4, co daje pogląd na szerokość Psotka II. |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 30 Lip 08 04:01
|
|