Przesunięty przez: treker 19 Lip 08 09:33 |
Robot |
| Autor |
Wiadomość |
Szybos

|
Wysłany: 20 Cze 07 04:59 Robot
|
|
|
Siemka wszystkim Dopiero zaczynam się bawić w te klocki Zbudowałem już nadwozie do swojego robota i układ napędowy Sugerowałem się Artykułem Z KŚ Ekspert. Jako napędu użyłem dwa microserwa Tower Pro SG-5010. Przerobiłem je tak, że obracają się naokoło Zaprojektowałem już do niego Dwa mostki H-Bridge tylko muszę jeszcze wytrawić *:-)* Najgorzej będzie z czujnikami i głównym układem sterującym, ale sądzę, że z moim uporem i wasza pomocą szybko uporam się z tym A o to fotki i proszę o komentarze Tylko niezbyt srogie Dopiero zaczynam...
rob1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 576 raz(y) 78,25 KB |
rob4.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 31 raz(y) 49,18 KB |
rob3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 56 raz(y) 96,62 KB |
rob2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 45 raz(y) 57,06 KB |
|
|
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 20 Cze 07 07:10
|
|
|
| Całkiem niezłe wykonanie. Te koła to są zakrętki od słoików poryte na bokach jakąś gumą. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
McRancor

|
Wysłany: 20 Cze 07 08:04
|
|
|
Gratuluję!
Konstrukcja nieco znajoma Wykonanie na bardzo wysokim poziomie - roboty na zawodach nie raz wyglądały tandetnie przy tym co zaprezentowałeś!
Widzę że jednak opis robota w gazecie umożliwia wykonanie mechaniki do robota
Co do czujników - już za miesiąc artykuł, który na pewno rozjaśni Twoje spojrzenie na tą kwestię.
Co do zakrętek od słoików - nie jeden robot startujący na zawodach miał zrobione koła właśnie w ten sposób - jest to bardzo proste i wygodne rozwiązanie. |
|
|
|
|
 |
Szybos

|
Wysłany: 20 Cze 07 08:19
|
|
|
Dzięki za gratulacje Starałem sie go jakoś wykonać A ta guma przyklejona to jakaś antypoślizgowa, bo moja siostra do szpilek ją sobie przyklejała, żeby sie nie ślizgać (kto zrozumie kobiety). Trochę jej zostało to wykorzystałem Wszytko z blachy a pomalowałem farba w spreju... |
|
|
|
|
 |
raddeon

|
Wysłany: 21 Cze 07 10:31
|
|
|
| Musisz nam też napisać co ma ten robocik robić bo na pierwszy rzut oka wygląda jak zapaśnik sumo. A co do kół powinieneś przemyśleć zastosowanie kodera to taki układ np. z myszki komputerowej którego zadaniem będzie śledzić i korygować obroty kół by obracały się z jednakową prędkością tak aby robocik umiał na prawdę jechać po prostej. Co do czujników masz do wyboru trzy podstawowe (dotykowy, optyczny i ultradźwiękowy) jak chcesz by był nie zawodny możesz je mieszać. Na początek do sterowania polecał bym ci jakiś mały mikrokontroler AVR, program bascomavr (demo z ograniczeniem do 4k kodu), i programator ISP opisywany często na forum. |
|
_________________ Jestem otwarty na kontakty związane z elektroniką i robotyką (ja nie ukrywam swojej wiedzy . |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 21 Cze 07 01:37
|
|
|
| Widać, że prace nad robotem idą pełną parą, podwozie gotowe, jeszcze elektronika i na zawody... |
|
|
|
|
 |
McRancor

|
Wysłany: 21 Cze 07 03:06
|
|
|
| raddeon napisał/a: | | Musisz nam też napisać co ma ten robocik robić bo na pierwszy rzut oka wygląda jak zapaśnik sumo. A co do kół powinieneś przemyśleć zastosowanie kodera to taki układ np. z myszki komputerowej którego zadaniem będzie śledzić i korygować obroty kół by obracały się z jednakową prędkością tak aby robocik umiał na prawdę jechać po prostej. |
Co do enkodera na kołach, to budowanie regulatora po to żeby robot jeździł prosto jest bez sensu, niech sobie jeździ krzywo - na 70cm ringu nie zrobi to nikomu żadnej różnicy. Regulatory obrotów (P, PD PID) stosuje się w bardziej zaawansowanych konstrukcjach - w momencie kiedy robot natrafi na przeciwnika regulator zwiększa moc (wypełnienie sygnału PWM) aby utrzymać stałą prędkość obrotową kół. Jest to regulator prędkości (może być jeszcze regulator pozycji) i dzięki niemu nawet jeśli robot nie wykorzystuje pełnej prędkości, wykorzystuje pełną moc (z regóły w fazie szukania przeciwnika robot nie porusza się z pełną prędkością). Przy takich serwach stosowanie regulatora nie jest konieczne, gdyż robot często jeździ na pełnej prędkości (przy której regulator nic nie wnosi). Częściej stosuje się regulatory przy silnikach modelarskich/wkrętarkowych - gdyż nawet w trybie atakowania nie wykorzystuje się pełnej prędkości, bo jest ona po prostu za duża i robota ciężko zatrzymać w porę na białej linii.
Pozostałe sensory które opisałeś (dotykowy, optyczny i ultradźwiękowy) będą opisane w kolejnym numerze Eksperta. |
|
|
|
|
 |
Szybos

|
Wysłany: 06 Mar 08 08:18
|
|
|
Siemka wszystkim po tak długim czasie Mój Robocik nie zostanie skończony bo nie mam zbytnio czasu i brakuje mi kasy... Nic w nim sie nie zmieniło i chciałbym sprzedać to co jest. Może ktoś inny go dokończy. Mogę także sprzedać same microserva Jeśli ktoś były zainteresowany to zapraszam na GG: 8227943. Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
| Tagi: minisumo • serwo • serwomechanizm |
|
|