Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

mikrosterowniki.pl

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: treker
19 Lip 08 09:33
Robot
Autor Wiadomość
Szybos 

Wysłany: 20 Cze 07 04:59   Robot

Siemka wszystkim ;-) Dopiero zaczynam się bawić w te klocki :-D Zbudowałem już nadwozie do swojego robota i układ napędowy :) Sugerowałem się Artykułem Z KŚ Ekspert. Jako napędu użyłem dwa microserwa Tower Pro SG-5010. Przerobiłem je tak, że obracają się naokoło :lol: Zaprojektowałem już do niego Dwa mostki H-Bridge tylko muszę jeszcze wytrawić *:-)* Najgorzej będzie z czujnikami i głównym układem sterującym, ale sądzę, że z moim uporem i wasza pomocą szybko uporam się z tym ;-) A o to fotki i proszę o komentarze :) Tylko niezbyt srogie :) Dopiero zaczynam...

rob1.jpg
Plik ściągnięto 576 raz(y) 78,25 KB

rob4.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 49,18 KB

rob3.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 96,62 KB

rob2.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 57,06 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

pawel 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 20 Cze 07 07:10   

Całkiem niezłe wykonanie. Te koła to są zakrętki od słoików poryte na bokach jakąś gumą.

McRancor

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 20 Cze 07 08:04   

Gratuluję!

Konstrukcja nieco znajoma ;) Wykonanie na bardzo wysokim poziomie - roboty na zawodach nie raz wyglądały tandetnie przy tym co zaprezentowałeś!

Widzę że jednak opis robota w gazecie umożliwia wykonanie mechaniki do robota :)

Co do czujników - już za miesiąc artykuł, który na pewno rozjaśni Twoje spojrzenie na tą kwestię.

Co do zakrętek od słoików - nie jeden robot startujący na zawodach miał zrobione koła właśnie w ten sposób - jest to bardzo proste i wygodne rozwiązanie.

Szybos 

Wysłany: 20 Cze 07 08:19   

Dzięki za gratulacje :) Starałem sie go jakoś wykonać :-D A ta guma przyklejona to jakaś antypoślizgowa, bo moja siostra do szpilek ją sobie przyklejała, żeby sie nie ślizgać :mrgreen: (kto zrozumie kobiety). Trochę jej zostało to wykorzystałem :) Wszytko z blachy a pomalowałem farba w spreju...

raddeon 

Wysłany: 21 Cze 07 10:31   

Musisz nam też napisać co ma ten robocik robić bo na pierwszy rzut oka wygląda jak zapaśnik sumo. A co do kół powinieneś przemyśleć zastosowanie kodera to taki układ np. z myszki komputerowej którego zadaniem będzie śledzić i korygować obroty kół by obracały się z jednakową prędkością tak aby robocik umiał na prawdę jechać po prostej. Co do czujników masz do wyboru trzy podstawowe (dotykowy, optyczny i ultradźwiękowy) jak chcesz by był nie zawodny możesz je mieszać. Na początek do sterowania polecał bym ci jakiś mały mikrokontroler AVR, program bascomavr (demo z ograniczeniem do 4k kodu), i programator ISP opisywany często na forum.

abxyz 
Expert programowanie

Otrzymał 28 piw(a)
Wysłany: 21 Cze 07 01:37   

Widać, że prace nad robotem idą pełną parą, podwozie gotowe, jeszcze elektronika i na zawody...

McRancor

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 21 Cze 07 03:06   

raddeon napisał/a:
Musisz nam też napisać co ma ten robocik robić bo na pierwszy rzut oka wygląda jak zapaśnik sumo. A co do kół powinieneś przemyśleć zastosowanie kodera to taki układ np. z myszki komputerowej którego zadaniem będzie śledzić i korygować obroty kół by obracały się z jednakową prędkością tak aby robocik umiał na prawdę jechać po prostej.

Co do enkodera na kołach, to budowanie regulatora po to żeby robot jeździł prosto jest bez sensu, niech sobie jeździ krzywo - na 70cm ringu nie zrobi to nikomu żadnej różnicy. Regulatory obrotów (P, PD PID) stosuje się w bardziej zaawansowanych konstrukcjach - w momencie kiedy robot natrafi na przeciwnika regulator zwiększa moc (wypełnienie sygnału PWM) aby utrzymać stałą prędkość obrotową kół. Jest to regulator prędkości (może być jeszcze regulator pozycji) i dzięki niemu nawet jeśli robot nie wykorzystuje pełnej prędkości, wykorzystuje pełną moc (z regóły w fazie szukania przeciwnika robot nie porusza się z pełną prędkością). Przy takich serwach stosowanie regulatora nie jest konieczne, gdyż robot często jeździ na pełnej prędkości (przy której regulator nic nie wnosi). Częściej stosuje się regulatory przy silnikach modelarskich/wkrętarkowych - gdyż nawet w trybie atakowania nie wykorzystuje się pełnej prędkości, bo jest ona po prostu za duża i robota ciężko zatrzymać w porę na białej linii.

Pozostałe sensory które opisałeś (dotykowy, optyczny i ultradźwiękowy) będą opisane w kolejnym numerze Eksperta.

Szybos 

Wysłany: 06 Mar 08 08:18   

Siemka wszystkim po tak długim czasie :mrgreen: Mój Robocik nie zostanie skończony bo nie mam zbytnio czasu i brakuje mi kasy... :-/ Nic w nim sie nie zmieniło i chciałbym sprzedać to co jest. Może ktoś inny go dokończy. Mogę także sprzedać same microserva ;-) Jeśli ktoś były zainteresowany to zapraszam na GG: 8227943. Pozdrawiam :-P :-P

Tagi: minisumoserwoserwomechanizm
Odpowiedz do tematu