|
Jak zrobić robota? Jestem kompletnie zielony |
| Autor |
Wiadomość |
Ewin

|
Wysłany: 19 Lut 07 03:56
|
|
|
| Wiem że nie powinno byc tu postu ale skad mam wziąć ten kurs c... nie bede kupowal 20 gazetek zeby miec 60 stronnicowy kurs .... Moze ktos zna jaka strone z tym kursem i poda albo w temacie albo na pw? |
|
_________________ 3% procent tego forum to ja
http://bramki.freshh.com.pl <--> najlepsze bramki w sieci |
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 19 Lut 07 04:52
|
|
|
Do czasu aż przerobisz wszystko to pewnie się w postaci książki ukaże
Ten kurs już podobno powoli końca dochodzi... |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Lut 07 06:16
|
|
|
Tak, niedługo już koniec. No i potem będzie z tego dobra książka.
Pozdrawaim |
|
|
|
|
 |
cisinio

|
Wysłany: 24 Lut 07 05:50
|
|
|
witam
oczywiście nie stać mnie na cały kurs więc jakie podzespoły konkretnie mam dokupić do książki ''wyprawy w świat elektroniki ,wyższy stopień wtajemniczenia'' . Kupuję też książkę ''mikro kontrolery dla wszystkich ''od razu z płytką i częściami, czy trzeba coś jeszcze dokupić niezbędnego do tego kursu |
|
_________________ cisinio |
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 24 Lut 07 06:53
|
|
|
W zestawie za 289,99zł są wszystkie części potrzebne w obydwu książkach.
Do książki „Mikrokontrolery dla początkujących” potrzebna jest tylko płytka AVT-3500. |
|
|
|
|
 |
Ewin

|
Wysłany: 25 Lut 07 08:10
|
|
|
i tak apropo nie oplaca sie jednak kupowac pojedynczo czesci ;/ mi wyszlo 60 zl liczmy 50 bo musialem kupic po 2 oprniki 5MK a to x6 to jest 300 :/ a o plytce stykowej juz nie wspomne ;/ ale coz za bledy sie placi |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 25 Lut 07 08:15
|
|
|
No bo to zależy od sklepu!
Trzeba kupować w dobry internetowym sklepie internetowym.
Płytka stykowa nie jest niezbędna, bo można lutować na kartonie...
I powiedz mi dlaczego się nie opłacało? - Jeśli zapłaciłeś 60zł, a w avt to kosztowało by 230zł? |
|
|
|
|
 |
Ewin

|
Wysłany: 25 Lut 07 08:20
|
|
|
1 Zestaw kosztowal 60zl!! a zestawow jest 6 plus ksiazki to jakbym mial tak kupowac ( a bede musial ) to wychodzi 360 +60 za ksiazki (myslalem ze zestawow jest 5) czyli 420 zl !!! Nie wiem moze przez neta bedzie taniej ale tam dochodzi przysylka a lutowac nie zabardzo to mozna bo diody sa wykorzytywane wielkokrotnie mysle zeby zrobic jakies zaciski etc. |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 25 Lut 07 09:00
|
|
|
60ZŁ ZA JEDEN ZESTAW
WOW
ten sklep musi ładnie zdzierać
Co o lutowania, to można to potem przecież odlutować |
|
|
|
|
 |
Ewin

|
Wysłany: 26 Lut 07 03:11
|
|
|
No mozna i tak a znasz jakies dobre? Hmm moze bys zrobil malys spid tych sklepow edytując pierwszego posta w tym temacie ? Ja znam sklep.avt.pl (chyba dobry link ) Nikomp.com.pl (tez chyba dobrze )
<off top>
Przydalby się przycisk pisowania
</off top> |
|
|
|
|
 |
Queve Mare

|
Wysłany: 24 Lip 07 04:27
|
|
|
Witam!
Przede wszystkim zacznę od tego że jestem kolejną osobą na tym forum, która jest kompletnie zielona. niedawno zaczołem sie interesować tym tematem i przegladałem internet oraz to forum. Kupiłem już nawet książkę "Wyprawy w świat elektroniki" i mam zamiar kupić zestawy AO1 - AO3. Moje pytanie jednak brzmi, co muszę kupić jako podstawowy ekwipunek?
pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
Queve Mare

|
Wysłany: 24 Lip 07 05:30
|
|
|
| Dzięki, ale nasówa mi się jeszcze jedno pytanie. Kiedy powinienem rozpocząć budowę własnego robota? |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 24 Lip 07 05:37
|
|
|
Jak będziesz umiał programować uC oraz samemu projektować i wykonywać płytki drukowane.
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
Queve Mare

|
Wysłany: 24 Lip 07 05:43
|
|
|
| A czy do uC są jakieś książki? |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 24 Lip 07 05:47
|
|
|
www.btc.pl znajdziesz tam i książki do programowania uC i z podstawami elektroniki, pozatym szukaj na necie podstaw elektroniki
Na www.elportal.pl jest dział dla początkujących z podstawami elektroniki.
Pozdrawiam
PS. daniel93 tylko raz dałem tego linka |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
Queve Mare

|
Wysłany: 24 Lip 07 05:49
|
|
|
Ok, dzięki wielkie za pomoc. *:-)*
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
tomaha1

|
Wysłany: 27 Lip 07 07:14
|
|
|
| Ja nawiąże jeszcze do wcześniejszych wypowiedzi, informacja o książce dot. kursu C są pewne? |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 27 Lip 07 09:44
|
|
|
| Oficjalnie - nie, ale ja osobiście jestem pewien, że będzie... |
|
|
|
|
 |
adek

|
Wysłany: 14 Sie 07 04:18
|
|
|
| Witam. Interesuje się elektroniką od dłuższego czasu i w końcu postanowiłem zgłębić swoją wiedzę *:-)* Moje pytanie to czy zestaw Ośla Łączka to dobry wybór dla zielonych? |
|
|
|
|
 |
Nowka

|
Wysłany: 14 Sie 07 04:43
|
|
|
| Chociaż nie uczyłem się na "Oślej łączce" to mogę polecić jak najbardziej. Wszyscy są zadowoleni. To chyba najlepszy wybór z możliwych *:-)* |
|
|
|
|
 |
raddeon

|
Wysłany: 14 Sie 07 06:50
|
|
|
| Przećwiczysz na nim podstawowe konstrukcje |
|
_________________ Jestem otwarty na kontakty związane z elektroniką i robotyką (ja nie ukrywam swojej wiedzy . |
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 15 Sie 07 09:35
|
|
|
Ja też polecam - z szarego człowieka zrobi elektronika |
|
|
|
|
 |
Kosmita

|
Wysłany: 23 Gru 07 10:15 ??
|
|
|
| Tak jak czytam te posty to nie wiem o co chodzi. czy ktoś by mógł mnie czegoś nauzyc, bo ja nie chce wydawać na to pieniędzy bo nie wiem czy sie na to nadaje. bardzo bym chciał coś stworzyć ale ni nie umiem. |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 24 Gru 07 01:21
|
|
|
Niestety, to jest bardzo dużo nauki - nie bez powodu wydano o tym książkę.
Jeśli Cie to interesuje to na pewno sobie poradzisz, a jak nie to książkę sprzedasz. |
|
|
|
|
 |
frez991

|
Wysłany: 19 Kwi 08 06:30
|
|
|
Witam,
jestem nowy na forum, ale także w tematyce elektroniki oraz robotyki. Ostatnio bardzo mnie to zafascynowało i chciałem się dowiedzieć czegoś więcej.
Ostatni post był napisany 2007-12-24, czy od tego czasu coś się zmieniło? Ja gotów jestem wydać jakieś pieniądze na naukę, ale mimo, że mam 17 lat to muszę się liczyć ze zdaniem moich rodziców, a jak ich znam to usłyszę odpowiedź typu: "Po co Ci to? "Pobawisz się", a później rzucisz w kąt."
Dziś cały dzień spędziłem na różnych stronach i chyba jeszcze bardziej jestem skołowany. Co polecacie ze stron www. Potrzebuję jakichś podstaw elektroniki, a później co doradzacie. A może znajdę jakąś wersję elektroniczną tych książek? I na pewno przydałoby się coś, żeby poćwiczyć w praktyce, ale co, żeby nie kosztowało aż tyle, to moze uda się jakoś przekonać rodziców.
Czyli jeszcze raz co bym chciał od was uzyskać:
- kursy w necie,
- kolejne kroki, co robić zaczynając od podstaw elektroniki,
- co kupić, żeby było w miarę tanie i można było potrenować
Z góry dzięki. |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 19 Kwi 08 06:47
|
|
|
Witam na forum;)
http://elportal.pl/ea/
to są podstawy tam poczytaj o częściach a pozatym to niema łatwo trzeba troszke wydac żeby sie nauczyc, ale możesz poszukac na necie schemat jakiegoś prostego migacza i go zrobic.
Co do książek to jeśli znasz angielski to na emulu jest tego pełno.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Kwi 08 07:24
|
|
|
Naprawdę warto wydać pieniądze na
-książka pt. „Wyprawy w świat elektroniki” autor: Piotr Górecki koszt: 33zł
-książka pt. „Wyprawy w świat elektroniki. Wyższy stopień wtajemniczenia, cz. 2” autor: Piotr Górecki – koszt 36zł
Nawet na początku bez części, możesz też kupić pierwszą część, a za resztę pieniędzy kupić trochę części, jak Ci się spodoba to kupisz 2 część |
|
|
|
|
 |
frez991

|
Wysłany: 20 Kwi 08 03:10
|
|
|
Dobra zdobyłem zeszyty ćwiczeń A01-A05 z numerów od października 2000- grudani 2001 Elektroniki dla Wszystkich. A potrzebne części będą dokupywał w sklepie. Niedaleko mnie, codziennie przejeżdżam obok, znajduję się wspomiany w pierwszym poście sklep: www.sklep.avt.pl.
I mam pytanie jak to jest z tym programowaniem mikrokontrolerów. Czy język C stosowany do tego róźni się od zwykłego C. Bo z tego co przeczytałem to na początek polecacie naukę BASCOM, a ja pytam się o język C, ponieważ co nieco znam ten język, a C++ mam i będę miał jeszcze na informatyce przez 2 lata. |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 20 Kwi 08 09:44
|
|
|
| Różni się nie wiele, jeśli miałeś już kontakt z C, to nauka BASCOMA nie ma sensu. |
|
|
|
|
 |
Kanday
|