Wysłany: 15 Mar 08 02:29 Line Follower- kilka pytań
Witam ponownie.
Zabrałem się teraz za budowę Line Followera i mam dwa pytania w tej sprawie.
1. Czy do budowy sensora należy użyć jakiś określony model fotodiód ? Czy mogą być to dowolne fotodiody IR jakie będą dostępne w sklepie?
2. Chciałbym do budowy użyć uC aby się podszkolić w programowaniu w C. Tylko nie za bardzo wiem jak procesor by rozpoznawał że sensor znajduje się nad linią. Czy wtedy fotodioda nie będzie wytwarzać prądu?
Ale te gotowe czujniki to raczej w sklepie będzie ciężko dostać a nie chcę specjalnie w internecie kupować samych czujników, więc prosiłbym o odpowiedź czy mogą być to dowolne fotodiody.
A co do drugiego pytania to chodzi o to że gdy mamy np przycisk to sprawdzamy czy jest 1 czy 0, a tu raczej tak nie będzie, ale jak piszesz to dioda nie ma tak że jest prąd lub go nie ma, różne jest tylko jego natężenie jeżeli dobrze rozumuję.
Dziękuję za zainteresowanie i za okazaną już pomoc ale mam kolejne pytania .
Czy dobrze rozumiem że te transoptory można użyć już jako kompletny czujnik? Bo z tego co wyczytałem na wiki to składają się z diody led i fotodiody tylko nie rozumiem za bardzo jak to działa skoro wszystko jest zamknięte razem w obudowie która nie jest przezroczysta czy coś w tym stylu
Druga sprawa to czy dobrze wyczytałem w nocie katalogowej że ten układ lm324 może obsłużyć do 4 takich sensorów?
Więc będę potrzebował, proszę mnie poprawić jeżeli coś źle piszę:
4 fotodiody nadawcze na podczerwień
4 fototrazystory
1 lm324
Proszę jeszcze o rozjaśnienie, bo z tego co wyczytałem to światło z fotodiody odbija się od podłoża i trafia do fototranzystora który wzmacnia prąd, gdy natrafimy na czarną linię to wiązka światła odbitego jest mniejsza i prąd w fototranzystorze też jest mniejszy. I nie wiem co się teraz dzieje czy układ lm324 porównuje aktualne napięcie z tym które było na początku i gdy pojawia się różnica podaje 1 na wyjściu?
Jeżeli napisałem coś nie zgodnego z prawdą proszę o poprawienie.
Wysłany: 17 Mar 08 06:39
Tak, można to tak powiedziec
Ale oprócz tego potrzebujesz
4x270ohm
4x470ohm
4x10k
1x20k potencjometr
Pozdrawiam
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński
Kaytec Pomógł: 2 razy Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 18 Mar 08 03:39
Proponuję ograniczyć ilość czujników linii do 3... 4 czujniki nic nie dadzą, w dodatku to nieparzysta liczba wiec nie ma czujnika po środku który odpowiada za jazdę na wprost, 3 w zupełności wystarczą, a 4-ty można wykorzystać jako zderzeniowy. Tak jak to ja zrobiłem:
- pewnie zaraz będziemy się kłócić o logice sterowania LF
Dziękuję, wszystkim za pomoc, zakupiłem wszystkie części złożyłem model czujnika na uniwersalnej płytce i wszystko działa jak należy, teraz pozostaje złożyć cały pojazd "do kupy"
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum