Przesunięty przez: daniel93 31 Sie 08 01:35 |
Mały jeżdźący robot??? |
| Autor |
Wiadomość |
ModliX

|
Wysłany: 28 Sty 08 10:07 Mały jeżdźący robot???
|
|
|
Witam, jest trochę zielony w tym. Chciałbym zrobić sobie mały czołg własnej konstrukcji. Nie chodzi mi tutaj o budowę takiej konstrukcji, tylko o małe rozwiązanie.
Mianowicie, nie chce mi się bawić z tym wszystkim więc postanowiłem wybrać łatwiznę.
Posiadam w domu samochód na pilota xD takiego jak na tej aukcji. | Kod: | http://www.allegro.pl/item298327454_tuning_wrc_nowosc_.html |
Pilot jest, sterowanie jest... Jakby zmienić obudowę, silnik, oraz zasilanie???
Jak to zrobić??? Jakie części??? Coś takiego??
Silniczek
Jak zrobić np. gąsienice???? Prawdopodobnie potrzebne będą 2 silniki, ale jakie najlepiej użyć, żeby jak najmniej prądu wciągały??? Jakie zasilanie??? To takie podstawowe pytania...
EDIT: No i oczywiście układ kierowniczy, jak przenieść z takiego małego samochodu na większą oś??? |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 3 razy Posty: 69 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 28 Sty 08 10:49
|
|
|
Jak zrobić gąsienice jest w dziale z artykułami, a tak w ogóle to nie to forum(szukaj na forach modelarskich) ponieważ to co ty chcesz zbudować to jest pojazd zdalnie sterowany a nie robot (sprawdź definicje robota).
A tak na przyszłość wujek google bardzo dużo wie.
pozdrawiam |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 29 Sty 08 02:05
|
|
|
A ten silnik z linka sobie odpuść....
| Kod: | Napięcie zasilania - AC230V
Obroty - 1420obr/min.
Wymiary – 90 x 90 x 95 (mm)
Śr. wałka – 6 mm.
Dł. wałka – 60 mm.
Masa 2,2kg |
... to się bardziej nadaje na młockarnię niż do robota. A 230v to tylko kabelkiem z kontaktu...
Silniki muszą być identyczne i podobne do tych które były w samochodziku.
Czymś większym (jak i mocniejszym zasilaniem) spalisz tylko aparaturę z zabawki. Wejdź na Elektroda.pl i poszukaj... gdzieś było jak przerobić tandetne aparaturki by sterowaly większymi silnikami (na zasadzie -aparatura swoje zasilanie-silniki swoje) i wtedy możesz pomyśleć o większych silnikach, tylko z umiarem.
Również popytać na forach modelarskich nie zaszkodzi... tylko obawiam się że wyśmieją pomysł używania elektroniki z zabawki...
Kombinuj i jak ci sie uda to napewno twój MODEL (nie robot...) sprawi Ci dużo frajdy ;] Powodzenia |
|
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 29 Sty 08 10:47
|
|