|
Kolejne wcielenie Waldka Światłoluba |
| Autor |
Wiadomość |
jamtex

III miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 04 Kwi 08 06:38 Kolejne wcielenie Waldka Światłoluba
|
|
|
Chyba nie ma robotyka który nie zaczynałby swojej kariery od budowy Waldka Światłoluba .
Myślę, że pomimo prostoty jest to obowiązkowa konstrukcja każdego początkującego robotyka.
Podczas budowy tego prostego robota, każdy napotka szereg problemów które zaowocują w przyszłości dojrzalszymi i ciekawszymi konstrukcjami, a przy okazji wolnymi od błędów.
Naprawdę warto zaczynać od prostych konstrukcji, próba budowanie od razu Wszystkomającego Robota, zwykle kończy się porażką lub trwa miesiącami a często z powodu zniechęcenia zbyt długą budową, nigdy nie zostaje ukończona....
Budowę Waldka, zaczeliśmy (ja oraz mój synek) od rozmontowania dysku twardego. Z niego pozyskaliśmy obudowę która posłużyła za podwozie dla Waldka:
Oczywiście Waldek musiał zostać wyposażony w płytę "główną":
"Oczy" w rolę których wcieliły się fotorezystory:
Baterie oraz wyłącznik:
silnik miał trochę za wysokie obroty i był dośc słaby, z dwóch kawałków plastiku oraz kółek żebatych z zabawek synka, powstały dwie proste przekładnie (wynalazca hot glue, powinien dostać Nobla:) ):
Trzecie koło powstało w wyniku demontażu drukarki atramentowej:
A potem już tylko obudowa z kartonu, wyciągnięcie fotorezystorów na zewnątrz, malowanie itp:
Bagażnik na baterie:
A tak wygląda po pomalowaniu plakatówkami:
ddd.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 297 raz(y) 301,48 KB |
|
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
KArek

|
|
|
|
 |
jamtex

|
Wysłany: 22 Kwi 08 11:06
|
|
|
Tak, widać i to bardzo hot glue - niestety ale połączenie tego w inny sposób (zapewne duż trwalszy) byłoby dość praco i czasochłonne.
Ten Waldek, miał służyć tylko i wyłącznie jako test pod przyszłe konstrukcje.
W obecnej chwili jestem na ukończeniu linefllowera, możliwe więc, że skorzystam z Waszego kodu - a na pewno go przetestuję.
Tym razem konstrukcja wygląda zdecydownaie lepiej: płyta podłogowa wykonana z 3 [mm], nadwozie modelowane w formie "odlewu", koła Tamiya, elementy ozdobne z aluminium, PCV i plexy.
Jak skończe postaram się, dokładnie krok po kroku opisac wykonanie tej konstrukcji, niestety ale nawał zajęć w obecnej chwili nie pozwala mi na to |
|
|
|
|
 |
filip955

|
Wysłany: 12 Paź 08 03:37
|
|
|
| Czy możesz wrzucić schemat, i wykaz potrzebnych elementów? Nie chodzi mi o wygląd tylko o elektronikę. |
|
| Ostatnio zmieniony przez filip955 12 Paź 08 03:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jamtex

|
Wysłany: 13 Paź 08 09:30
|
|
|
Schemat to dokładnie Waldek Swiatłolub.
Proszę oto i on:
 |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
filip955

|
Wysłany: 14 Paź 08 06:57
|
|
|
O dziękuje, wczoraj właśnie zrobiłem takiego samego, z artykułu z elektrody.
Pozdrawiam, oczywiście piwko się należy. |
|
|
|
|
 |
Kanday

|
Wysłany: 14 Paź 08 03:26
|
|
|
Dziś kupiłem czesci w sklepie elektronicznym i odrazu po powrcie zrobilem ten projekt.
Dziala bez zarzutu z wyjatkiem zbyt leniwych silniczkow.
Jamtex przywrociles mi wiare w siebie i dzieki ci za to (piwo)
Zrobie najpierw wersje zwykla podobna do twojej a potem z elementami smd i bateria litowa 3v silniczkami od komorki Napewno napisze jak już to zrobie.
Nikt nie dodał egl wiec sam spróbowałem swoich sił i chyba sie udało.
Prosze napiszcie czy dobrze wszystko zostalo zrobione bo chcialbym jutro juz wytrawić.
|
Pobierz Plik ściągnięto 19 raz(y) 32,67 KB |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez Kanday 15 Paź 08 08:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
| Tagi: beam • robot • waldek • pierwszy robot |
|
|