Posty: 196 Pomógł: 9 razy Otrzymał 49 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 05 Lut 10 12:50 [Inny] Platforma robota sterowana przez bluetooth - V2
Witam, przedstawiam wam zmodyfikowaną wersję platformy. Poprzednią znajdziecie klikając tutaj .
Zmiany w stosunku do pierwszej wersji:
Nazwa: T102 - bez zmian
Dodano:
- Lcd 2x16
- Słuchawkę bluetooth (Nokia BH-101)
- Czujnik refleksyjny (Baumer Electric)
- Źródło światła (lampa 5 LED)
- Kontrolki stanu dekodera (4 Led czerwone, 1 Led niebieska)
- Włączniki (2sztuki - elektronika, silniki)
- Obudowa
- Mocowanie krótkofalówki
Zmieniono:
- Rozmieszczenie elementów
- Program
Co do sterowanie przez bluetooth odbywa się ono za pomocą standardowego dźwięku klawiatury w nokii 5530. Ze słuchawki bluetooth wyprowadzono dwa przewody od głośnika w niej zawartego. Służą one do podłączenia do nadajnika dalekiego zasięgu lub bezpośrednio do robota. Zasięg bluetooth to około 10-15 metrów. Krótkofalówki 5km.
Koszt takiego sterowanie przez bluetooth wynosi około 30zł. Słuchawka 20pln, dekoder z procesorem 10pln. Dużo taniej niż specjalistyczne odbiorniki bluetooth, które nie są łatwe w oprogramowaniu.
Standardowo poniżej program. Schemat tak jak w programie i poprzedniej wersji.
Motor_lp Alias Portd.2 'Określenie portów sterujących silnikami przez mostek
Motor_lt Alias Portd.3
Motor_pp Alias Portd.4
Motor_pt Alias Portd.5
'Określenie portów wejściowych (dekoder)
Sygnal Alias Pinb.3
A Alias Pinb.2
B Alias Pinb.1
C Alias Pinb.0
D Alias Pind.6
Podloga Alias Pinb.4
Pina.1 = 1
'Polecenia
Cursor Off
Cls ' Komunikat początkowy
Lcd "Gotowy do pracy"
'Pętla główna
Do
If Podloga = 0 Then
Gosub Przepasc
Elseif Sygnal = 1 And A = 0 And B = 0 And C = 1 And D = 0 Then
Gosub Prosto
Elseif Sygnal = 1 And A = 0 And B = 1 And C = 1 And D = 0 Then
Gosub Prawo
Elseif Sygnal = 1 And A = 0 And B = 1 And C = 0 And D = 0 Then
Gosub Lewo
Elseif Sygnal = 1 And A = 1 And B = 0 And C = 0 And D = 0 Then
Gosub Tyl
Elseif Sygnal = 0 Then
Gosub Stopp
Elseif Sygnal = 1 And A = 1 And B = 0 And C = 1 And D = 1 Then
Gosub Latarka
Elseif Sygnal = 1 And A = 1 And B = 1 And C = 0 And D = 0 Then
Gosub Latarkaoff
End If
Loop
Prosto: 'Tryby pracy silników dla poszczególnych ruchów i wyświetlane komunikaty
Twój T102 jest super Jeszcze chwytaka mu brakuje. Ale mam dwa pytania:
-czy nie lepiej byłby położyć krótkofalówkę "na płasko"?
-dlaczego Twój robot nie radzi sobie z taką wysokością, jaka jest na filmiku ("Nie jadę! Za wysoko")? Przecież jest na gąsienicach, nie powinien się "zawiesić".
Bardzo pomysłowy projekt. Super.
Sterowanie ile może mieć "kanałów"? Rozumiesz o co mi chodzi, bo z tego co ja policzyłem to 12 bo masz 12 klawiszy w telefonie chyba ze można nie tylko za pomoca klawiszy generowac sygnał.
Czy mógłby pan zamieścić schemat i w jaki sposób jest to sterowanie zrobione? Jak można to zrobić na słuchawce?
Komentarz dodany przez: Sabre Profesorek przestań wszystkim na Pan pisać! To jest forum, to jest moje ostatnie słowne ostrzeżenie dla ciebie. Jeśli jeszcze raz zobaczę "pan" w twoim poście dostaniesz 3 ostrzeżenie.
Wysłany: 05 Lut 10 04:44
@Nawyk - efekt jest taki sam
@profesorek - Link do schematu Jest w pierwszym zdaniu!
@mario166 - tak jak wyżej, wszystko jest opisane w poprzedniej prezentacji bez sensu kopiować jeszcze raz to samo.
@KD93 - W poprzedniej wersji leżała na płasko, i narzekali że lepiej pionowo bo antena przystosowana do pionowej pracy. Jest pionowo narzekają że nie wjedzie pod łóżko .
Co do wysokości czujnik ma regulowaną optykę, to jest już nieosiągalny pułap - grozi dachowaniem, urwaniem czegoś itp. A po to jest czujnik żeby chronić konstrukcję która pokazuje tylko możliwości sterowania. Dzięki czujnikowi mogę też nazywać projekt robotem zdalnie sterowanym - pomimo że ktoś nim kieruje, sam może anulować działanie jeżeli grozi to jego uszkodzeniem - w tym przypadku wjechaniem w przepaść (czujnik projektowany z myślą o jeździe na blacie stołu itp).
@mario166 - używając telefonu jako generatora 12 kanałów typu 1/0, używając generatora napisanego we Flashu znaków jest 16 (dodane ABCD)
Posty: 232 Pomógł: 2 razy Otrzymał 8 piw(a) Skąd: z facktory
Programuję w: Basic
Wysłany: 05 Lut 10 07:33
Wyszła Ci dobra "aktualizacja" pierwszej wersji i az to dam ci piwko ;D.
Mógłbyś wtajemniczyć co to za czujnik sprzodu [ najlepiej pełna nazwa;) ] ? szukałem w tekście ale nic nieznalazłem
życie jest proste, podejmuj decyzje i nie oglądaj się!
Posty: 907 Pomógł: 38 razy Otrzymał 63 piw(a) Skąd: Katowice
Programuję w: Basc/arduC
Wysłany: 05 Lut 10 08:50
Czy dobrze rozumuję, że mógłbyś usunąć całkowicie krótkofalówki i sterować tylko przez bt? Rozumiem, że krótkofalówki są tylko po to, żeby zwiększyć zasięg, tak? I też jestem ciekawy co to za czujnik jest, jakie parametry i takie rzeczy.
Wysłany: 05 Lut 10 09:51
Mam dwa szarpy i wciąż nie mogę znaleźć dla nich zastosowania. Bez sensu było by je używać do czegoś gdzie potrzeba tylko zera i jedynki i ewentualnie jednorazowej regulacji progu działania (optyczna). Baumer był tańszy a w zasadzie dostałem za darmo jako uszkodzony - wciągnęło go w maszynę i urwało kabel aż po same ścieżki - dlatego na zdjęciach ma ślady taśmy izolacyjnej .
Prawdę mówiąc robot ten jest efektem pracy "tego co mam pod ręką i się wala jak wiatr po gaciach w warsztacie". Ledy pochodzą z jakiejś rozwalonej lampki rowerowej, lcd bóg wie skąd, drobnice miałem, a serwa z poprzedniego projektu.
A ja mam takie pytanie: na Diodzie parę razy czytałem, że zastosowanie gąsienic z łańcucha rowerowego nie jest dobre, bo sie piach dostaje i takie tam. A jak to jest u Ciebie ? Trochę ten pojazd już jeździ więc jak to wygląda po teście długotrwałym ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum